Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 

Beszámoló letöltése. (ppt)

Határtalanul kirándulás egy diák szemével

A Budapesti VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 11.B osztálya képvisleteében 2022. április 29 - május 3. között egy minden várakozást felülmúló kiránduláson vettünk részt Erdélyben a Határtalanul pályázat keretében, amelyet a Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak pályazati kategóriában nyertünk el.

Még mielőtt elutaztunk volna, Zeley Éva történelem tanárnő előadást tartott nekünk Erdély történelmével kapcsolatban, illetve készítettünk egy prezentációt Kitaibel Pálról és munkásságáról.

Rendkívül örültünk a lehetőségnek, hogy elutazhattunk a 11.A-val, hiszen rengeteg olyan helyen jártunk, ahol ezelőtt sohasem, közelebbről megismerhettük az erdélyi kultúrát és hagyományokat, valamint nagyszerű emberekkel találkoztunk utunk során.

Első nap: 6:30-kor indultunk Budapestről, dél körül átléptük a határt. Első programunk Nagyvárad városának felfedezése volt. Megnéztük a Nagyzsinagóga épületét, a Vármegyeházát, az Ady Gimnáziumot és az Ady-kávézót, valamint a Csíky Gergely Színházat és a szecessziós palotákat. Nagyon tetszett a programban, hogy az idegenvezetés után szabadidőt is kaptunk az adott városban. Nagyvárad után Királyhágó, majd Bánffyhunyad felé vettük az irányt, útközben rengeteg új információval gazdagodva. Este elfoglaltuk szállásunkat Kalotaszentkirályon, aminél nem is kívánhattunk volna jobbat, valamint isteni vacsorában volt részünk.

Második nap: A szállásunkon elfogyasztott reggeli után Kolozsvár belvárosába indultunk, ahol többek között megnéztük a Kós Károly templomot, a Szent Mihály Székesegyházat, Mátyás király szobrát és szülőházát, a Színház teret, emellett volt lehetőség a Házsongárdi temető megtekintésére is, ahol több ismert magyar sírja is található, többek között Kós Károlyé és Apáczai Csere Jánosé. Ebéd után Marosvásárhely látványosságait néztük meg: a Főteret, a szecessziós palotákat, a Kultúrpalotát, a Városházát, a Bolyai Líceumot, a Színház teret és a református erődtemplomot. Az estét Farkaslakán töltöttük, ahol szintén kiváló ellátásban volt részünk.

Harmadik nap: A farkaslakai reggeli után a faluban maradtunk, és megnéztük Tamási Áron szülőházát, ahol egy falubeli hölgy érdekes és részletes beszámolót tartott nekünk, ezután az író síremlékénél koszorúztunk és elénekeltük a Himnuszt. Megnéztük még a Trianon emlékművet és a székelykapukat is. Következő programnak izgalmas túrában volt részünk a Békás-szorosnál, majd csónakáztunk a Gyilkos-tónál, miközben láthattuk a gyönyörű tájat, ami körülvett bennünket. Délután Gyergyószentmiklós nevezetességeit néztük meg, majd visszatértünk Farkaslakára, a szállásunkra és elfogyasztottuk vacsoránkat.

Negyedik nap: Reggeli után búcsút vettünk Farkaslakától, Korondon, a vásárban indítottuk a napot, majd egészen Szovátáig mentünk, ahol megnéztük a Medve-tavat, majd Torda látványosságai megtekintése után (Református Nagytemplom, Fejedelmek Háza, Fő tér, Katolikus Templom, Színház) lehetőségünk volt betérni a Sóbányába, ahol felültünk az óriáskerékre és ismét csonakázhattunk, majd kirándultunk a Tordai-hasadékban. Este a legelső napi szállásunkra, Kalotaszentkirályra tértünk vissza.

Ötödik nap: Reggeli után Kalotaszentkirályon megnéztük a Református Erődtemplomot és az Ady emlékeket, majd elbúcsúztunk a falutól. Hazafelé Körösfőn megnéztük a védett műemlék templomot, illetve a vásárt, később Királyhágónál és Nagyváradon álltunk meg. Délután érkeztünk haza, Budapestre, rengeteg képpel, szuvenírrel és emlékkel.

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki nélkül nem valósulhatott volna meg a kirándulás: Huszti Piroska tanárnőnek, Domszky Ildikó tanárnőnek, Gali Kende tanár úrnak, a sofőrőknek, és a házigazdáknak is.

hatartalanul

Gimnázium

1063 Bp. Munkácsy Mihály utca 26.  
Email: titkar@kolcsey-bp.hu
Telefon: 311-4684
Fax: 312-1459
Honlap: https://www.kolcsey-bp.hu
OM azonosító szám: 035232

Fenntartó

Belső-Pesti Tankerületi Központ
1071 Budapest, Damjanich utca 6.
Email: belsopest@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/belsopest

Copyright © 2024 Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Minden jog fenntartva.