Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 

A Budapesti VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9.NYB osztálya 2022. április 29 - május 3. között egy csodálatos kiránduláson vett rész Erdélyben a HAT-KP-2-2021/1-000102 Határtalanul pályázat keretében, amelyet a Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak pályazati kategóriában nyertünk el.  Utazásunk témája, programunk címe: Kirándulás, természet, közösség.

Utazásunk előkészítése során 2022 februárjában résztvettünk Zeley Éva tanarnő Erdélyről szóló történelmi előadásán. Élvezettel hallgattuk a számunkra ismeretlen érdekességeket, információkat.

2022.március 26-án 4-5 fős csoportokban iskolánk tanulói részére Klímaváltozás Erdélyben címmel nagy sikerű workshopot tartottunk, illetve meghallgattuk a hasonló pályázaton 2021 őszén részt vevő 12.B osztály élménybeszámolóját.

A Belvárosi Tanösvényen pedig levegőminőség-vizsgálatra készültünk.

Utazásunk során vizsgáltunk ökoszisztémákat, és gyarapodtak földrajzi, irodalmi és történelmi ismereteink. Az erdélyi népszokásokat egy kalotaszegi táncházban tapasztalhattuk meg testközelből. A sok-sok kirándulás, tánc, beszélgetés és játék mind-mind közösségünk épülését szolgálta.

Az utazás során sok-sok látnivalót kerestünk fel.

Első nap…Nagyvárad városát néztük meg. Pivárcsi tanár úr idegenvezetésével megismertük a Zsinagóga történetét. Sétánk során a Magyar Gimnázium, Ady Endre kávéháza és a Magyar Színház épületét tekintettük meg. Nagyvárad után a Királyerdő-hegység és a Királyhágó természeti környezetét élveztük, biológiai és történelmi ismeretekkel gazdagodva. Este Kalotaszentkirályon elfoglaltuk szállásunkat. Itt szerencsénk volt egy helyi múzeum kiállítását szemrevételezni, miközben szállásadónk felesége, Erzsike néni nagy szeretettel beszélt felmenőikről, életükről és szokásaikról. Többek között gyönyörű pártákat láthattunk a vitrinekben. És nem feledkezhetünk meg a hires erdélyi vendégszeretetről, a különlegesen jó ízű ételekről sem.

Második nap…Kolozsvárra indultunk, és itt a Babes-Bólyai Egyetemet, a Farkas utcai református templomot, a főteret és Mátyás király szülőházát látogattuk meg. Pivárcsi tanar úr érdekesebbnél érdekesebb infókkal látott el bennünket a csodálatosan felújított református templomban. Kolozsvár után Marosvásárhelyre vettük az útirányt. Itt a Kultúrpalota, a Magyar Színház és a Vár került meglátogatásra. Élvezettel hallgattuk idegenvezetőnk elbeszélését erről a városról, történelméről, érdekességeiről, mint pl. a két Bólyai. Az este már Farkaslakán talált minket a Pünkösd fogadóban, ahol is nagyon jót társasoztunk.

Harmadik nap…Reggel a Tamási Áron szülőházban kezdtünk. Csodálatos, hogy áll még az ősi szülői ház, és az is, hogy ilyen érdekes múzeumot rendeztek be itt, még a csűrben is lehetett fotőkat nézni. Ennyire részletesen bemutatva az író életútját és a korabeli életet, nem is tudtuk elképzelni, hogy lehetséges ez. Külön köszönet a kiállítást bemutató falubeli hölgynek. Ezek után tiszteletünket tettük Tamási Áron sírjánál. Itt elénekeltük a Magyar Himnuszt. Kirándulásunk során érintettük Székelyudvarhelyt, majd ellátogattunk a legigazabb székely, Orbán Balázs emlékhelyére.  Megcsodáltuk a temérdek székelykaput és a Küküllő tó természeti szépségét. Átkelve a Hargitán a Pongrác-tetőről csodáltuk meg a panorámát. A délután már a Békás szorosban találta szorgos kis csapatunkat. Gyönyörű szurdokban túráztunk, és tisztelettel adóztunk a folyó erejének. Majd körbe sétáltuk a Gyilkos tavat. Kimerítő túránk után Gyergyószentmiklóson keresztül értünk Farkaslakára.

Negyedik nap…Reggel Korondon, az Illyés házban csodáltuk meg a fazekas remekeket, majd a természet csodáját, a Medve tavat Szovátán jártuk körbe. A Medve tó vizének jó tulajdonságait megismerve természeti környezetét vettük szemügyre, vizsgálva a biológiai sokféleséget. Ezek után utunk Tordára vezetett, ahol először a sóbányát látogattuk meg. Itt nem csak földrajzi ismereteink gazdagodtak, de a közösség építésére is volt mód, csónakáztunk és óriáskerekeztünk a bánya mélyén. A sőbányából a hasadékba mentünk, ahol is egy jót kirándultunk. Este fáradtan bár, de kitartva kezdeti lelkesedésünk mellett, egy szenzációs programon vehettünk részt Kalotaszentkirályon, mégpedig egy széki táncház bemutatóját csodálhattuk meg, majd magunk is táncra perdültünk. A hangulat tetőpontján a fiúk-férfiak legényesét figyelhettük nagy-nagy lelkesedéssel. Elmondhatom, igazán felemelő pillanatok voltak.

Ötödik nap…Reggel elbúcsúztunk Kalotaszentkirálytól, az Ady-fától, ahol Ady Endre: A Kalota partján című versét olvastuk fel.

Ezek után találkoztunk a bánffyhunyadi iskola tananárával és átadtuk adományainkat: természettudományos könyveket és magazinokat vittünk a hunyadi diákoknak. Majd Kőrösfő fakazettás mennyezetű református templomát csodálhattuk meg, és megállapítottuk, méltó a világörökségi rangra. Köszönet Pivárcsi tanar úrnak a történetmesélésért. Kis emlékek vásárlása utan hazafelé vette buszunk az irányt. Királyhágó, Berettyóújfalu, Szolnok és Cegléd érintésével máris budapesten találtuk magunkat. Köszönetképpen nagy tapssal búcsúztunk sofőrünktől, Tibi bácsitól és Pivárcsi tanár úrtól.

Itthon még volt egy feladatunk, a Magyarság Háza szervezésében egy levezető programon vettünk részt 2022. május 25-én az Uránia Filmszínházban. A téma a másság volt. A film 60 percben mutatta be, milyen más az élete egy Erdélyben élő mozgássérült hölgynek. Tetszésünket tapssal jeleztük a film végén.

Köszönet mindenért: 9.NYB osztály, 2022.május 30.

Képek

Gimnázium

1063 Bp. Munkácsy Mihály utca 26.  
Email: titkar@kolcsey-bp.hu
Telefon: 311-4684
Fax: 312-1459
Honlap: https://www.kolcsey-bp.hu
OM azonosító szám: 035232

Fenntartó

Belső-Pesti Tankerületi Központ
1071 Budapest, Damjanich utca 6.
Email: belsopest@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/belsopest

Copyright © 2024 Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Minden jog fenntartva.