Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium
 

Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium

Beiskolázási tájékoztató

Az iskola címe: 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 26.;

OM azonosító: 035232; Telephely kódja: 001

Megközelíthető földalattival (Bajza utcai megálló), 72-es trolival (Munkácsy utcai megálló), 75-ös, 79-es trolival, 105-ös, 20E-s, 30-as busszal (Hősök tere).

Tel.: 3114684; fax: 3121459; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;

https://www.kolcsey-bp.hu (A Felvételi menüpont alatt jelennek meg a beiskolázással kapcsolatos információk.)

Nyílt napok: 2022. november 16., 17., 18. November 14-én délután közzé fogjuk tenni a látogatható órákat, és interneten lehet majd bejelentkezni.

Igazgatói tájékoztató: a honlapunkon helyeztünk el egy felvételt a tudnivalókról. A nyílt napokon egyéni konzultációk lehetségesek.

A 2023/2024-es tanévben hat osztályt indítunk:

0001-es kód: ötéves képzésű francia-magyar két tanítási nyelvű (F és G) osztályok

0002-es kód: ötéves emelt szintű nyelvi képzés angolból (kezdő) és németből (haladó),  (a B osztály egyik fele)

0003-as kód: köznevelési típusú sportiskolai képzés (E osztály)

0004-es: ötéves emelt szintű nyelvi képzés angolból (haladó), és franciából (kezdő), (a B osztály másik fele)

0005-ös kód: ötéves emelt szintű nyelvi képzés angolból (haladó), és olaszból (kezdő), (a D osztály egyik fele, melyben az angol a fő nyelv)

0006-os kód: ötéves emelt szintű nyelvi képzés olaszból (kezdő) és angolból (haladó), (a D osztály másik fele, melyben az olasz a fő nyelv)

0007-es kód: négyéves ökológiai szemléletű oktatás (A osztály)

Szakmai alapdokumentumunk alapján sajátos nevelési igényű tanulók közül csak másokkal együtt nevelhető mozgáskorlátozottakat tudunk fogadni. A sajátos nevelési igényű tanuló köteles csatolni a jelentkezési lapjához a pedagógiai szakszolgálat által kiadott szakvéleményt.

A tanulmányok jellege az egyes osztályokban 

Két tannyelvű (0001) osztályainkban a diákok ötéves oktatásban részesülnek a 9.Kny évfolyamtól a 12-ig. A képzés nyelvi előkészítő évvel kezdődik, így a francia nyelv előzetes ismerete nem szükséges. A következő négy tanévben évente legkevesebb három tárgyat francia nyelven oktatunk. A nyelvórák és az idegen nyelven tartott foglalkozások csoportbontásban szerveződnek.

További idegen nyelvet a második évtől választanak a tanulók a következők közül: angol, német, olasz, orosz. Az utolsó két évben két tárgy emelt szintű tanulása lehetséges.

A tanulmányokat anyanyelvi tanár(ok) is segíti(k), s az öt év alatt legalább egyszer mindenki részt vehet diákcserén.

Az utolsó év végén a diákok kétnyelvű érettségit tesznek, amely - meghatározott eredmények elérése esetén - felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű. A kétnyelvű érettségi birtokában tanulóink nyelvi megméretés nélkül iratkozhatnak be franciaországi egyetemekre.

Minden évben két francia-magyar tanítási nyelvű osztály indul (64 fő).

Az „angol tagozatos” (NYEK-es, 0002 és 0004) osztályban a tanulók magas óraszámban tanulják az angol nyelvet, az utolsó két évben pedig emelt szintű képzést választhatnak két tantárgyból.

A képzés előkészítő (úgynevezett nulladik) évvel kezdődik, melynek során az órák 60%-a idegen nyelvi. A második nyelv a haladó német vagy a kezdő francia, amelyet ugyancsak öt éven át tanítunk. Évente egy angol tagozatos osztály indul (32 fő). A 0002-es kódú csoportban az angol kezdő szintről indul, ide haladó németeseket várunk. A 0004-es kódú csoportban olyan tanulók jelentkezését fogadjuk el, akik tanulták már az angolt.

Az „angol-olasz tagozatos” (NYEK-es, 0005 és 0006) osztályban a diákok egyik része az angolt, másik része az olaszt tanulja emelt szinten, de a másik nyelvet is öt éven át oktatjuk. Az utolsó két évben két tantárgy ugyancsak választható emelt szinten.

A képzés előkészítő (úgynevezett nulladik) évvel kezdődik, melynek során az órák 60%-a idegen nyelvi. Évfolyamonként egy ilyen típusú osztály van (32 fő). Olyan tanulók jelentkezését fogadjuk el, akik tanulták már az angolt. Az olasz nyelv oktatása kezdő szintről indul. Az emelt óraszámú olaszosok részére diákcsere-programot szervezünk, hogy ezzel is segítsük a B2-es nyelvismeret elérését.

A köznevelési típusú sportiskolai (0003) képzésre igazolt sportolók jelentkezhetnek. Oktatásuk specialitása a sportelmélet- és sporttörténet-oktatás, amivel lehetővé válik a testnevelés érettségire való fölkészülés. Az utolsó két évben két tárgy emelt szintű tanulása lehetséges. Megértőek vagyunk a versenyzők gyakori vagy hosszasabb hiányzásaival kapcsolatban, és lehetőséget adunk az egyéni felzárkózásra.

Az osztályban mindenki tanul angolul (heti 4 óra), második idegen nyelvként a németet, a franciát, az olaszt és az oroszt választhatják a létszámadatok függvényében (3 óra). Egy ilyen típusú osztályt indítunk (32 fő).

Az ökológiai szemléletű (0007) képzés során az első két évben földrajzból és biológiából az ismeretek szélesítését tekintjük feladatunknak. A diákok kirándulásokon, táborban és terepgyakorlatokon bővíthetik ökológiai ismereteiket, s ilyen jellegű közösségi szolgálatra is jelentkezhetnek. A 11-12. évfolyamon emelt szintű érettségire készítjük a természettudományos tárgyakból az azt igénylőket. Az osztályban mindenki tanul angolul (heti 4 óra), második idegen nyelvként a németet, a franciát, az olaszt és az oroszt választhatják a létszámadatok függvényében (3 óra).

Egy ilyen típusú osztályt indítunk (32 fő).

A felvételi vizsga sajátosságai az egyes osztályokban

Francia-magyar két tannyelvű (0001): egységes írásbeli, magyar nyelvi szóbeli

0002-es tagozat: egységes írásbeli, szóbeli németből

0004-es, 0005-ös és 0006-os tagozatok: egységes írásbeli, szóbeli angolból

Élsportolók osztálya (0003): sportlap; egységes írásbeli, szóbeli meghallgatás

Ökológiai szemléletű osztály (0007): egységes írásbeli

Az egységes írásbeli vizsga

Jelentkezési határidő: 2022. december 2.

A vizsga időpontja: 2023. január 21., 10 óra, helye a jelentkezést befogadó gimnázium.

A jelentkezettek külön értesítést nem kapnak. Pótnap (betegség esetén): január 31., 14 óra. Az írásbelire igazolványt, kék vagy fekete tintájú tollat, ceruzát, vonalzót, körzőt és szögmérőt kell hozni.

A sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló részére a felvételi vizsgán szülői kérelem és szakvélemény alapján biztosítjuk a hosszabb felkészülési időt, a jelentkező által az iskolai tanulmányok során használt, megszokott eszközöket.

Az anyanyelvi és matematikai feladatlapokat január 27-én lehet megtekinteni, az eredményekről február 6-án adjuk ki az Értékelő lapot.

A máshol megírt írásbeliről az Értékelő lap másolatát a Jelentkezési laphoz kell csatolni. A felvételi lapok leadási határideje: 2023. február 22.

Szóbeli vizsga angolból és németből

Március 6. és március 9. között szervezünk szóbeli vizsgát iskolánkban angol és német nyelvből. Angolból azok számára, akik a 0004-es, 0005-ös, 0006-os tagozatok valamelyikére jelentkeztek, és elérték a beosztás készítésekor megállapított ponthatárt, németből azok számára, akik a 0002-es tagozatra jelentkeztek, és elérték a megállapított ponthatárt.

A vizsgán mért kompetenciák: hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, beszédkészség.

Feladatok: társalgás szituáció és kép alapján a tantervi témakörökben. A vizsgabeosztást a honlapunkon közöljük, értesítést nem küldünk.

Szóbeli vizsga magyar nyelvből

Március 6-án és március 7-én szervezünk szóbeli vizsgát iskolánkban magyar nyelvből azok számára, akik a 0001-es tagozatra (is) jelentkeztek, és elérték a megállapított ponthatárt. A vizsgán mért kompetenciák: képek értelmezése, kommunikációs és beszédkészség, nyelvhelyesség.

Feladatok: irányított bemutatkozás, nyelvhelyességi feladat, társalgás képek alapján. A vizsgabeosztást a honlapunkon közöljük, értesítést nem küldünk.

Jelentkezés és felvételi a sportolók osztályába

A felvételizőknek sportlapot kell beadniuk a gimnáziumba január 31-ig. Mivel ebben az osztályban a köznevelési típusú sportiskolai kerettanterv alapján oktatunk, ezért csak az a tanuló vehető fel, aki a sportági szakszövetség ajánlásával és igazolásával rendelkezik. A bizonyítvány és az írásbeli eredménye alapján választjuk ki az iskolában tartott szóbeli meghallgatás résztvevőit. Ezen a következőket értékeljük: a bemutatkozás nyelvi és kommunikációs minősége, az elért sporteredmények. A sporteredmények értékelésének az alapelveit a Sportiskolák Országos Szövetségének kritériumrendszere határozza meg, ezért az alábbi szempontok kiemeltek: a sportoló az adott sportágban korosztályának kiemelkedő tehetsége legyen, sportjátékokban az országos szakszövetség által kiírt legmagasabb szintű országos bajnokságban szerepeljen. Előnyben részesítjük a válogatott és a Héraklész kerettagokat, továbbá az olimpiai sportágak képviselőit.

A szóbeli beosztást a honlapunkon tesszük közzé, értesítést nem küldünk. Tervezett napok: március 6., március 7.

Az eredmények számítása

0001-es, 0002-es, 0003-as, 0004-es, 0005-ös és 0006-os tagozatkódok:

Az általános iskolai bizonyítványokból a 7. év végi és 8. félévi osztályzatokat számítjuk magyar nyelvből és irodalomból, egy idegen nyelvből, történelemből és matematikából. Ha magyar nyelv és irodalomból összevont érdemjegy van a bizonyítványban, akkor azt duplán számítjuk. A szóbelin (bármely típusún, ha a jelentkezőt behívjuk) 50 pont szerezhető. Az elérhető összpontszám 200 lehet (írásbeli:100, szóbeli:50, bizonyítvány:50).

007-es tagozatkód esetén: Az általános iskolai bizonyítványokból a 7. év végi és 8. félévi osztályzatokat számítjuk magyar nyelvből és irodalomból, egy idegen nyelvből, történelemből és matematikából. A számított pontot megduplázzuk.

Az elérhető összpontszám 200 lehet (írásbeli:100, bizonyítvány:100).

Ha az SNI tanuló az egyik vizsgatárgy írásbeli vizsgája alól felmentést kapott, akkor az adott vizsgatárgy helyben elért átlageredményét számítjuk. Ha a bizonyítványban nem szerepel valamelyik osztályzat, a többi – számított – érdemjegy átlagát vesszük.

Rangsor, értesítés, jogorvoslat

Március 17-ig közöljük tagozatkódonként a pontszámok alapján elkészített ideiglenes felvételi rangsorokat. A rangsorok elkészítésénél az azonos pontszámot elért tanulók esetében előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetűt és a budapesti lakóhelyűt. További pontazonosságok esetén előbbre kerül a rangsorban az, aki a szóbelin több pontot ért el, további egyezésekkor az, akinek jobb lett az írásbelije, illetve a matematika eredménye. A jelentkezés kiegészítésére március 21-22-én nyílik lehetőség. Új tagozat akkor vehető föl, ha felvételi követelménye azonos egy korábban már bejelölt tagozatéval, vagy ha az új tagozat nem szóbeli-köteles. Az új tagozat fölvételét az iskolatitkárnál kell személyesen intézni. Április 21-én kapjuk meg a felvettek jegyzékét. Tagozatonként a legutolsó, még bejutott diák pontszáma lesz az adott képzés ponthatára. Pontazonosság esetén a föntebb leírtak érvényesek. Amennyiben a felvételivel kapcsolatos döntéssel a szülő nem ért egyet, jogorvoslati eljárást megindító kérelmet nyújthat be a fenntartóhoz.

Gimnázium

1063 Bp. Munkácsy Mihály utca 26.  
Email: titkar@kolcsey-bp.hu
Telefon: 311-4684
Fax: 312-1459
Honlap: https://www.kolcsey-bp.hu
OM azonosító szám: 035232

Fenntartó

Belső-Pesti Tankerületi Központ
1071 Budapest, Damjanich utca 6.
Email: belsopest@kk.gov.hu
Honlap: http://kk.gov.hu/belsopest

Copyright © 2024 Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Minden jog fenntartva.